logga5 röd                                                    - för nöjes skull


 

 

Den inbillade sjuke

Claes Malmberg spelar sjuk

 

 

Inbillningssjuk i Molières komedi reser Sydsverige runt

 

TEATER. Ont i huvudet, bråkig mage och hjärtklappning. Är det bara vinterns förkylningar och för mycket julmat, eller är det något mycket mycket allvarligare som ligger bakom? Kanske en hjärntumör. Ett ohjälpligt magsår. Eller varför inte en stundande stroke...

 

Måste spela rollen

Skådespelaren och komikern Claes Malmberg ger sig ut på vägarna på fredag. Det är Molières komedi, Den inbillade sjuke, som har turnépremiär, i en uppsättning av Sven-Åke Gustavsson. Malmberg har huvudrollen – hypokondrikern Argan.

   – Som komiker ska man ha gjort vissa roller och det här är en av dem. Komedier är ofta en färskvara, men det här är en klassiker som håller än idag. Sjukdom och hypokondri är något vi fortfarande känner igen oss i, tror skådespelaren Claes Malmberg. Efter det här lär han känna igen sig i allt som har med Den inbillade sjuke att göra. Han ska spela uppemot 70 föreställningar, vilket är något av ett rekord i Riksteaterns historia.

 

Hårdrockaren Ronny Jönsson som Claes Malmberg fortfarande förknippas med har förvandlats till en sjuk och skröplig Argan. Framöver spelar Malmberg Den inbillade sjuke i hela Sydsverige.

FOTO: INGMAR JERNBERG

Förkärlek till Skåne

Claes Malmberg är numera skåning, sedan drygt tre år tillbaka, boende på Österlen. Han letar nu extrabostad i Lommatrakten, där finns infrastrukturen som en engagerad skådespelare behöver. Han vill inte säga det rakt ut, men han är väldigt förtjust i Skåne och trivs uppenbarligen bättre här nere än i Göteborg.

   Annars är Malmberg en okomplicerad person. Buddist som gillar fotboll. Pappa till fem barn. Och före detta plåtslagare. Kanske är det därför han helst av allt vill slippa att snickra. Och datorer – de har inte med Malmberg att göra.

   Den inbillade sjuke från 1673 är en av Molières roligaste pjäser. Det är hans sista och den mest omtalade. Pjäsen handlar om hypokondrikern Argan som tror att han är allvarligt sjuk och betalar dyrt för att bli lurad av kvacksalvare. Molière var själv sjuk när han skrev pjäsen men spelade ändå huvudrollen. Under den fjärde föreställningen drabbades han av blodstörtning och fick bäras av scenen. Han avled kort senare i sitt hem.

080116

 

LILL ERIKSSON

 

Fotnot.

Den aktuella uppsättningen spelas på ett flertal orter i hela Sydsverige och är ett samarbete mellan Riksteatern och Gunnebo Slott i Mölndal, som tidigare samarbetat kring pjäsen Den Girige.

 

Claes Malmberg i Den inbillade sjuke

Känslan av krasslighet kan ibland nå orimliga proportioner. Det har Claes Malmbergs motspelare fått se. Här syns bland annat Malena Hallerdt som i vårturnén är ny i rollen som Argans fru.

FOTO: HANS WRETLING

 

I rollerna:

Argan »Claes Malmberg

Beline, Argans fru »Malena Hallerdt

Angelique, Argans dotter »Karin Kjellgren

Argans son och Beralde »Fredrik Evers

Toinette, pigan »Caisa-Stina Forssberg

Cleante, Angeliques friare »Peter Lorentzon

Doktor Purgon och Advokaten »Johan Gry

Thomas, Purgons son »Ola Hedén

 

 

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

 

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007